رهبری افراد دارای معلولیت با شعار جنبش جهانی حقوق معلولیت، «هیچ چیزی درباره ما، بدون ما»، تجسم مییابد. این شعار بر الزامات اساسی مشارکت، نمایندگی و شمول تأکید دارد و خواهان ایفای نقش فعال افراد دارای معلولیت در شکلدهی به شرایط زندگی خودشان است.
یکی از اولویتهای دستور کار جهانی معلولیت، ارتقای توانمندی و رهبری افراد دارای معلولیت است. در دهههای گذشته، افراد دارای معلولیت و سازمانهای مربوط به آنها (OPDs) پیشگام تغییرات در جوامع خود بودهاند و بسیاری از ابتکارات جامعهمحور را رهبری کردهاند. این تلاشها نه تنها برای پیشبرد حقوق و رفاه خودشان بوده، بلکه توسعه فراگیر را نیز ترویج کرده است؛ از جمله تسهیل دسترسی همگانی به خدمات پایه. آنها این اقدامات را با رویکردهای هدفمند و یکپارچهسازی شمول معلولیت از طریق مشاوره، جمعآوری و تحلیل دادهها، و حمایت از تلاشهای مربوط به دفاع از حقوق و پاسخگویی انجام دادهاند.
روز جهانی افراد دارای معلولیت ۲۰۲۴ (IDPD ۲۰۲۴) در بستر تحولات مهم جهانی، از جمله اجلاس آینده و دومین اجلاس جهانی توسعه اجتماعی، برگزار میشود. این اجلاسهای کلیدی، نقشه راهی مستمر برای صلح و توسعه پایدار فراگیر از نظر معلولیت ارائه خواهند داد. با تأکید بر این تکامل، موضوع انتخابشده برای گرامیداشت سال ۲۰۲۴ بر اهمیت استفاده از رهبری افراد دارای معلولیت برای تضمین صلح و توسعه پایدار برای همه تأکید دارد.
استراتژی شمول معلولیت سازمان ملل متحد
هنگام راهاندازی استراتژی شمول معلولیت سازمان ملل متحد در ژوئن ۲۰۱۹، دبیرکل اعلام کرد که سازمان ملل باید بهعنوان الگویی پیشرو، استانداردها و عملکرد خود را در زمینه شمول معلولیت در همه بخشها، از مقر اصلی تا میدان عمل، ارتقا دهد.
استراتژی شمول معلولیت سازمان ملل بنیانی برای پیشرفت پایدار و تحولآفرین در شمول معلولیت در تمام ارکان فعالیتهای سازمان ملل ارائه میدهد. از طریق این استراتژی، سیستم سازمان ملل تأکید میکند که تحقق کامل و کامل حقوق بشر برای تمام افراد دارای معلولیت، جزء جداییناپذیر و غیرقابل تفکیک از تمام حقوق بشر و آزادیهای اساسی است.
در سال ۲۰۲۴، دبیرکل پنجمین گزارش خود را درباره شمول معلولیت در سیستم سازمان ملل ارائه کرد. این گزارش به پیشرفتهای انجامشده برای ارتقای شمول معلولیت میپردازد، چالشها و فرصتهای جدید یا مداومی که از طریق اجرای استراتژی پدید آمدهاند را برجسته میکند و بر حوزههای کلیدی تمرکز تأکید دارد که برای ادامه بسیج سیستم به سمت جهانی فراگیر، قابل دسترسی و پایدار برای همه ضروری هستند.
منبع : سایت سازمان ملل متحد
عکس : UNICEF/Uganda/Barbeyrac